A vegetarianizmus előnyeiről röviden

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a hét elején közzé tette rákkutató intézetének tanulmányát, mely szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsoké is az. A vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Természetesen ezen eredmények alapján nem bizonyított, hogy a vörös húsok rákkeltő hatásúak. A WHO szakértői szerint azonban egyértelmű a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak stb. - fogyasztása közötti kapcsolat.

Ez a hír talán elbizonytalanítja a "húsevő" társadalom egyes tagjait, miközben a vegetáriánusok és vegán táplálkozás hívei megerősítve érezhetik magukat meggyőződésükben.

A vegetáriánus étrend és életmód csökkenti egyes krónikus, nem fertőző megbetegedések gyakoriságát (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, epekő, vesekő, cukorbetegség, vastagbélrák, emlőrák, tüdőrák).

További előnyei a vegetáriánus étkezésnek

  • a több növényi eredetű fehérje fogyasztása (gabonák, hüvelyesek),
  • az alacsonyabb energia bevitel,
  • az alacsonyabb zsír-és koleszterin bevitel,
  • az értékesebb zsírsavösszetétel,
  • a magasabb élelmi rost bevitel,
  • a kielégítő vitaminbevitel,
  • az ásványi anyagok többségéből való megfelelő szintű fogyasztás.

Természetesen rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a vegetáriánusoknak is a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitelre, de a WHO mostani vörös hússal kapcsolatos tanulmánya miatt bizonyára nem kell aggódniuk. 

Kedvcsinálónak ajánljuk ezt a vegán recepteket tartalmazó szakácskönyvet.

Legfrissebb híreink
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.02.14
Vegetarianizmus - meg tudod csinálni!
2019.12.11
Kell félnünk a haláltól?
Egyesületünk képekben