A vegetarianizmus előnyeiről röviden

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a hét elején közzé tette rákkutató intézetének tanulmányát, mely szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsoké is az. A vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Természetesen ezen eredmények alapján nem bizonyított, hogy a vörös húsok rákkeltő hatásúak. A WHO szakértői szerint azonban egyértelmű a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak stb. - fogyasztása közötti kapcsolat.

Ez a hír talán elbizonytalanítja a "húsevő" társadalom egyes tagjait, miközben a vegetáriánusok és vegán táplálkozás hívei megerősítve érezhetik magukat meggyőződésükben.

A vegetáriánus étrend és életmód csökkenti egyes krónikus, nem fertőző megbetegedések gyakoriságát (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, epekő, vesekő, cukorbetegség, vastagbélrák, emlőrák, tüdőrák).

További előnyei a vegetáriánus étkezésnek

  • a több növényi eredetű fehérje fogyasztása (gabonák, hüvelyesek),
  • az alacsonyabb energia bevitel,
  • az alacsonyabb zsír-és koleszterin bevitel,
  • az értékesebb zsírsavösszetétel,
  • a magasabb élelmi rost bevitel,
  • a kielégítő vitaminbevitel,
  • az ásványi anyagok többségéből való megfelelő szintű fogyasztás.

Természetesen rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a vegetáriánusoknak is a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitelre, de a WHO mostani vörös hússal kapcsolatos tanulmánya miatt bizonyára nem kell aggódniuk. 

Kedvcsinálónak ajánljuk ezt a vegán recepteket tartalmazó szakácskönyvet.

Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben