A vegetarianizmus előnyeiről röviden
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a hét elején közzé tette rákkutató intézetének tanulmányát, mely szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsoké is az. A vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Természetesen ezen eredmények alapján nem bizonyított, hogy a vörös húsok rákkeltő hatásúak. A WHO szakértői szerint azonban egyértelmű a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak stb. - fogyasztása közötti kapcsolat.
Ez a hír talán elbizonytalanítja a "húsevő" társadalom egyes tagjait, miközben a vegetáriánusok és vegán táplálkozás hívei megerősítve érezhetik magukat meggyőződésükben.
A vegetáriánus étrend és életmód csökkenti egyes krónikus, nem fertőző megbetegedések gyakoriságát (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, epekő, vesekő, cukorbetegség, vastagbélrák, emlőrák, tüdőrák).
További előnyei a vegetáriánus étkezésnek
- a több növényi eredetű fehérje fogyasztása (gabonák, hüvelyesek),
- az alacsonyabb energia bevitel,
- az alacsonyabb zsír-és koleszterin bevitel,
- az értékesebb zsírsavösszetétel,
- a magasabb élelmi rost bevitel,
- a kielégítő vitaminbevitel,
- az ásványi anyagok többségéből való megfelelő szintű fogyasztás.
Természetesen rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a vegetáriánusoknak is a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitelre, de a WHO mostani vörös hússal kapcsolatos tanulmánya miatt bizonyára nem kell aggódniuk.
Kedvcsinálónak ajánljuk ezt a vegán recepteket tartalmazó szakácskönyvet.