Emlékezzünk Donald Watsonra - a Vegán Társaság alapítójára

Donald Watson (1910.09.02.-2005.11.16.) a Vegán Társaság (Vegan Society) alapítója és a „vegan” kifejezés kitalálója.

Donald Watson Article – Spring 1948 – The Vegan Magazine

Már gyermekkorában is érdeklődött a veganizmus iránt, mikor gyakran vendégeskedett nagybátyja farmján, amiről a következőképpen számolt be:

„Érdekes állatok vettek körbe. Mindegyikük ’adott’ valamit. Egy ló húzta az ekét, egy másik a lovaskocsit, a tehenek tejet adta, a tyúkok tojást és a kakas hasznos riasztó volt – ekkor még nem ismertem fel, hogy neki más funkciója is volt. A birkák gyapjút adtak. Sose értettem, hogy a sertések mit adtak, de nagyon barátságos lények voltak – mindig örültek nekem.” – Donald Watson

Amikor megtudta, hogy a sertések milyen célt szolgáltak, ez a felismerés alapvetően megváltoztatta az életét. 14 éves korában vegetariánus lett belőle és a 40es években áttért a veganizmussra, miután betekintést nyert a tejtermelés folyamataiba.

1944-ben néhány barátjával megalapította a Vegan Society-t (Vegá Társaságot). Watson az angol „vegetarian” (magyarul: vegetáriánus) szó első három és két utolsó betűjéből összerakta a „vegan” kifejezést a ’tejtermék nélküli vegetáriánus’ jelentéssel. A Vegán Társaság a tojásfogyasztást is ellenezte. 1951-ben a társaság a veganizmus definícióját kibővítette a következő jelentésre: ’a világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élni’.

Ezt a felfogást a Vegán Társaság a mai napig fenntartja. Az ő definíciójuk szerint a vegán életmód abból áll, hogy

elkerüljük az állatokkal szembeni bármely kizsákmányolást és kegyetlenséget ételek és, ruházat előállítása vagy egyéb célok megvalósítása érdekében. Továbbá keressük és támogassuk az állatmentes alternatívákat, ezáltal szolgálva az állatok, emberek és a környezetünk érdekeit.” (The Vegan Society, Memorandum,1)

Watson számára a morális okok játszottak központi szerepet, ezek közül is különösen az állatok szenvedése iránt tanúsított együttérzés (compassion). Ebből a szempontból az ő nézetei a mai napig helytállnak.

Amikor Donald Watsont 2002-ben egy interjúban megkérdezték, hogy mi volt az ő életének legnagyobb vívmánya, azt felelte az akkor 92 éves Watson: „Hogy azok közé tartoztam, akik elindítottak egy nagyszerű mozgalmat.

 Jellen cikk forrásai:

http://www.tier-im-fokus.ch/mensch_und_tier/donald_watson_vegane_bewegung/

https://de.wikipedia.org/wiki/Donald_Watson

Vegan Sociaty Foundation

 

Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben