Felszentelés és tűzszertartás

Indiában a fesztiválok a boldog ünneplés és a lelki tisztulás idejét jelentik. Ünnepnapokon az emberek gyakran böjtölnek, hogy megtisztuljon szívük a szennyeződésektől. A templomokat feldíszítik, és pompás ételeket ajánlanak a múrtiknak. Az ünnepek általában az indiai holdnaptárt (Vikramaditját) követik, és emiatt a nyugati naptár szerint minden évben más-más napra esnek. Ez a naptár a teliholddal kezdődő holdhónapokon alapszik, s 30 havonta egy szökőhónapot fogad el, hogy a hónapok egyezzenek az évszakokkal. Ez a rendszer 79 évvel jár a keresztény naptár előtt. 

2095. Mágha (január) hónap 31. napja több jeles ünnep mellett egy fontos mérföldkő volt közösségünk életében. (Nem sokkal vagyunk túl ekkor a Gítá-jáyanti-n.  A hindu történelem szerint Krisna ezen a napon mondta el a Bhagavad-gítát Ardzsunának a kuruksetrai csatamezőn. )
Az év első teliholdünnepsége és a kínai holdújév mellett számunkra a Mahavíra festményavatás és tűzszertartás miatt volt nagyon fontos ez a pénteki nap.
Kora délután megérkeztünk a közösségi központba, ahol előkészítettük a szertartástermet az ünnepségre. Virágfüzéreket készítettünk magunknak, egymásnak és a megszentelendő Mahavíra festménynek is:

Ezután Szvámi egy rendkívül izgalmas és lenyűgöző szertartás keretén belül felszentelte közösségünk vezetőjével együtt az Indiából megérkezett eredeti Mahavíra festményünket és szertartástermünket is 

 

 

 

Természetesen a dzsáinista hit egyik ágához viszonyodva (svetambarákra („fehér ruhájúak”), akik a fehér ruha viselését engedélyezik), mi mindannyian fehér felsőruhát öltöttünk. Az egy közösséghez tartozásunkat pedig karkötő felkötésével tettük még egyértelműbbé.

 

 

Ezekután Szvámi a szellemi vezetőnk, a közösség világi vezetőjével egy tűzszertartást és áldozást vezetett le

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően kivonultunk a szertartásteremből a nagyterembe, hogy egy könnyed hangvételű dharmabeszélgetést folytassunk le a 24 Tírthankarát-ról, vagyis „gázlókészítő”-ről, akik önmegtartóztatásukkal uralták testüket, szenvedélyeiket és lelküket, és így elérték a megszabadulás (moksa) állapotát, azaz megszabadultak a születés és halál örökös körforgásából. A dzsáinisták 24 dzsainát ismernek el tanítónak, akik kapcsolataikat megszakítva az anyagi világgal elérték a tökéletes bölcsességet (kevala). Mindegyik a ksatria (harcos) kaszthoz tartozott, csakúgy mint Buddha is. 

 

 

 

Majd az ünnepség szertartási részét egy közös mantrázással zártuk le, ahol 108x ismételtük el a dzsáinisták legfontosabb mantráját:

 

"Legyen a lelkem mindörökké barátságos minden élőlénnyel,

boldog az erényesek nagyszerű tulajdonságai miatt,

végtelenül együttérző a szenvedő lényekkel

és türelmes az engem megbántókkal szemben."

 

 

Az este további része, pedig kötetlen beszélgetéssel telt, vegán ételek (semmiféle állati eredetű terméket nem tartalmazó étel) elfogyasztása mellett.
Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben