Fények ünnepe

Diwali, a "Fények Ünnepe", az indiai újév kezdete, 2018-ban november 7.-ére esik. Ez az ünnep a természetvallásokban az év sötét felének kezdetét jelölte, amikor a fények gyújtásával megőrizték a Nap erejét, a tudat tisztaságát, a szellem fényességét. 

A "Fények Fesztiválja" a legismertebb hindu ünnepségsorozat, mely Indiában 5 napig tart. Különböző formájában mind a szikh, a dzsáinista és a buddhista vallás követői is megünneplik, de más-más legendák fűződnek hozzá az egyes vallási irányzatokban.  A Dzsainizmusban a Diwali Mahavira Nirvanába távozásáról, vagyis haláláról, lelkének felszabadulásáról szól.

A hindu hagyományokban a fény a jóságot jelképezi. Diwali ideje alatt olajlámpásokat gyújtanak, Mécsesek milliói emlékeztetnek arra, hogy a tudás, az igazságosság mindig, minden körülmények között győzedelmeskedik a sötétség, a kapzsiság és az igazságtalanság felett, s arra is, hogy a lelkek, akik elhagyták Istent egy napon mind visszatérnek Hozzá. 

Források:

http://www.divali.hu/

http://www.tarrdaniel.com/documents/Vallasfilozofia/diwali.html

https://lotusz.cafeblog.hu/2015/11/02/diwali-a-feny-unnepe-indiaban/

 

 

Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben