Happy Divali - A fények ünnepe

A legtöbb indiai ünnepségnek, így természetesen a dzsainizmusnak is, vallási irányultsága van. Az ünnepségek jelleme nagyon vidám és szórakoztató. A vallásos ünnepek nagy része a holdnaptár szerint folyik. 

Ezúttal több dzsainista ünnepnapról írunk pár sort röviden. Az októberi hónap ugyanis ilyen szempontból igen sűrűre sikeredett.

Először ejtenék pár szót a hinduknál  ismert, de a dzsainistáknál szintén ünnepelt Diválí más néven a Fények Ünnepéről,ami egy öt napos fesztivál a hindu, szikh és dzsain vallásban is. Október közepétől november közepéig tartandó időszakra esik. Ez a hindu Ráma isten győzelmének színes ünnepe Rávana démonkirály felett. Legnagyobb ünneplés Kulluban van, ahol Rávana szobrait rituálisan elégetik. Ajándékozás, tűzijáték, vajégetés és olajlámpák kihelyezése jellemzi, hogy Ráma úrnak mutassák a hazavezető utat a száműzetésből. Ez India egyik legbájosabb ünnepe. A Kartika holdhónapban tartják, a Gergely naptár szerint októberben vagy novemberben.

Idén legnagyobb örömünkre a dzsainista újévet és Mahavír nirvanába lépésének ünnepe is októberre esett. Mahavíra életének 43. évében elérte a megvilágosodást és dzsinává lett. Ezután dzsainaként is folytatta a vándorlását és a lélek mélyebb titkainak megismeréséről hirdette eszméit. Egy idő múlva már több millió követője lett. 72 évesen (egyes követői szerint szándékosan) az éhhalálig folytatta az aszkézist. Halálának helye, Pawapuri (Bihár) dzsain zarándokhely lett). Így mi magunk egy nap alatt róttuk le tiszteletünket Mahavír vezetőnknek, az újévet ünnepelve és kicsit a Diválit is megünnepelve. A szertartáson közösségünk egy tagja tartott rövid köszöntőt, amelyben az Uttaradzshajana szútrából, az egyik legrégebbi dzsaina vallási szövegből ezzel is tisztelegve vallásunk vezetője előtt.
 

Ezúton is nagyon boldog új évet kívánunk mindenkinek; fontos, hogy a magatok módján, otthon is megemlékezzetek Mahavira nirvanába lépéséről. Meditáljatok, töltődjetek fel örömmel és bátorsággal, és ne feledjétek, a hagyomány szerint bármi, amibe most belefogtok, gyümölcsöző és sikeres lesz!
Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben