Közeleg a Kartak Purnima ünnepe - kirándulást szervezünk!

A Kartak (vagy Kartik) Purnima az egyik legfontosabb dzsainista ünnep, a zarándoklatok ünnepe. A nap a hindu vallásban is ünnepnek számít; ez a Kartika hónap közepére esik, a telihold idejére, idén november 21.-ére. Ezen az ünnepen a dzsain hívők hagyományosan Dél-Kelet Indiába, Palitana városába zarándokolnak el, amelynek hegyén az első tanító, Risabha legelső prédikációját, tanítását tartotta, mellyel megszentelte a helyet. A hegy tetején ezért az Adinath templom áll, Risabha tiszteletére (az Adinath szó azt jelenti, "az első tanító"). Az ezen a napon a szent hegyen végzett meditáció hatalmas előprelépést tesz lehetővé a moksába (nirvanába) vezető úton. Palitana városa így az évszázadok folyamán a dzsain templomok fellegvára lett, itt található a világon a legtöbb dzsain templom (kb. 1400 templom található a városban, többségük a 11-16. század között épült, aprólékos kőfaragásokkal díszített, fehér márványból). A hívők többsége mezitláb teszi meg a zarándoklatot a templomokig. Az elmúlt évszázadokban ennek a zarándoklatnak különös jelentősége volt, mert a szent helyre vezető hágók az esős évszak idejére le voltak zárva, és a Kartak Purnima ünnep volt az első alkalom, amikor a hívők újra ellátogathattak a templomokhoz.

Az Indián kívül élő dzsainistáknak viszont sajnos nem mindig van lehetőségük erre a zarándoklatra. Mivel Délkelet-Indiába elzarándokolni nem tudunk, a magyar "Kis Indiába", a Krisna-völgybe utazunk, hogy részesüljünk egy kicsit India spirituális kisugárzásából. A hagyomány szerint mindenkit, aki a Kartak Purnima ünnepén zarándoklatra indul, elkíséri a megszentelt hegyen megvilágosodást nyertek lelke, hogy segítse a spirituális úton.

Krisna-völgy egy békés sziget a rohanó hétköznapok tengerén, a Balatontól csak harminc kilométerre, Kaposvár irányában. Kétszázhatvan hektáron fekvő terület, mely egyben kulturális központ és biofarm is. A Völgy területén jelenleg közel százötven Krisna-hívő szerzetes él, akik ökogazgdálkodással foglalkoznak, a védikus - az Õsi indiai szentírásokon, a Védákon alapuló - életmód elkötelezettjei, és önfenntartásra törekednek.

A mi vallásunk nem verseng más vallásokkal és nem is kíván velük hitvitába szállni; a Krisna-hit és a dzsainizmus egyébként is számos ponton hasonló filozófiát hirdet. Gyertek el minél többen, hogy az utazás révén megtisztuljatok és feltöltődjetek olyan élményekkel, melyek segítenek a meditációban és a belső béke keresésében! A szerzetesektől egy kis szerencsével még a napi meditációs gyakorlatokhoz is kaphattok néhány jó tanácsot, útmutatást.

A találkozó helye és időpontja: Krisna-völgy főbejárat, 2010. november 21., 13,00 órakor.

Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben