Közös feltöltődés jógával és finom vegetáriánus ételekkel

A mostani péntekünk bár a szokásos jóga és főzőtanfolyam duonak indult,de közbeszólt a konyhánk lerobbanása kicsit átrendezte a terveinket. 

Így sajnos ezúttal közösen főzni nem tudtunk, de a jóga most sem maradhatott el.

Ezúttal is a Bhaktivédanta Hittudományi Főiskola egyik jógaoktatója érkezett hozzánk, hogy bevezessen minket, abszolút kezdőket a jógázás világába. Mivel mindannyian ülő munkát végzünk és rengeteget ülünk, nem megfelelő testtartásban a számítógép előtt, ezért megkértük Andit, hogy kicsit ezt helyezzük előtérbe és erre a problémára helyezzük a hangsúlyt.
 
Az élet egyik alapja a fizikai egészség "Az egészség nem minden, de minden semmi egészség nélkül" -- állapítja meg igen találóan egy közmondás. A jóga ászanái és pranajámái -- ezek a testgyakorlatok és légzéstechnikák -- javítják fizikai egészségünket. Nemcsak az izmokra, az ízületekre és a légzőszervekre hatnak pozitívan, hanem szívműködésünkre, keringésünkre, idegrendszerünkre, nyirokrendszerünkre és pszichés funkcióinkra is. A jógagyakorlatok pszichoszomatikus hatásúak. Az ászanák és pranajámák gyakorlásával fokozatosan eljuthatunk az ellazultság, a belső béke és harmónia érzetéhez.
 
Ez alkalommal tehát a testtartást javító ászanákat gyakorolhattuk
 
például:
- hát domborító gyakorlatok
- különböző hátnyújtó gyakorlatok
- fa póz és oldalra dőlő fa póz (vriksászana)
- erőteljesen kiterjesztett lábtartás (Úrdhva praszárita pádászana)
- kétlábas fekvő légfelszabadító helyzet (Dvipáda szupta pávana muktászana)
- hulla helyzet (Savászana)
 
 
 
 
"Jóga a mindennapi életben rendszer felöleli a test, az elme, a tudat és a lélek minden vonatkozását. Teljes rendszer, amely a jóga autentikus örökségére épül. Magában foglal minden fő jógautat:
 
- az önzetlen cselekvés útját (karma jóga)
- szeretet és az Isten iránti odaadás útját (bhakti jóga)
- a fegyelem és a meditáció útját (rádzsa jóga)
- felismerés és a tudás útját (gjána jóga)
- a gyakorlás és tisztítás útját (hatha jóga)
 
Ezek által megtanulhatjuk, milyen felelősséggel tartozunk mi, emberek a világnak és környezetünknek, táplálhatjuk a minden lény iránti együttérzést, kifejleszthetjük a bennünk szunnyadó rejtett képességeket, és megtanulhatjuk, hogy hogyan fordíthatjuk őket a világ javára és ezt a mindennapi életünkben gyakorolhatjuk. Segíthet a gyógyulásban, és ajánlásokat tartalmaz arra nézve, hogyan érhetjük el lelki egyensúlyunkat, a spirituális harmóniát, hogyan tisztíthatjuk meg tudatalattinkat, és végül: hogyan ismerhetjük fel az Önvalót. Egy igazi jógi szeretetet, megbocsátást, együttérzést sugároz és mindig kész segíteni és védelmet nyújtani minden lénynek."
 
Tehát ezúttal sem "csak jógáztunk", hanem rendkívül sok az életünket döntően befolyásoló dolgot tanulhattunk meg. A következő alkalomra március 24-éig sajnos várnunk kell, de az biztos, hogy mindannyiunkban elindult valami. Hiszen sokkal könnyebben indul a nap, ha a megtanult jógapózok valamelyikét beépítjük a reggeli rendszerünkbe és időt szakítunk arra, hogy a testünk is elindítsa a napját. Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy szánjon időt magára.
Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben