Közösségi meditáció - 2011. április 2.

Közösségünk tagjai szellemi vezetőnk útmutatásával szombaton közösségi meditációt tartott. Sokféle módon lehet meditálni, különböző formái léteznek:

  • légzésmeditáció, mely során a figyelmünket a be- és kilégzésre összpontosítjuk
  • mantrameditáció, amikor is az "OM" szót vagy egy-egy mantrát ismételgetünk, és erre összpontosítunk
  • mozgásmeditáció, mely a jógában is megjelenik
  • vizualizáció, mely során elképzeljük magunkat egy bizonyos helyen vagy helyzetben.

A dzsainizmus rituáléi között a legfontosabb a meditáció, illetve a mantrák gyakorlása. A svétambara dzsainizmust követő hívők számára hat fontos rituálé létezik (ezek összefoglaló neve avashyak, a "lényegi dolgok"): a samayika meditáció, a csaturvimshati stav vagyis a tanítók tisztelete, a vandana vagyis a szerzetesek felé mutatott tiszteletadás, a pratikramana vagyis bűnbánat, a kayotsarga meditáció, és a pratyakhan, vagyis lemondási rituálé. A rituálékat a hívők általában egyénileg végzik; a közösségileg végzett rituálé nem kötelező, de a közösség szempontjából gyakran hasznos.

A meditációt követően a résztvevőket - szigorúan vegetáriánus - gombapörkölttel láttuk vendégül.

Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben