Szeptember 21. A Béke Világnapja

Szeptember 21-e az ENSZ Nemzetközi Békenapja, amelyet 2002 óta tartanak ezen a napon. Az ünnepet számos nemzet, politikai csoport, hadsereg, és népcsoport tiszteletben tartja, ugyanakkor évről-évre előfordulnak a nemes célt figyelmen kívül hagyó események. 2001-ben ezért az ENSZ 55/282-es határozatában nem csak új időpontot rögzítettek, miszerint 2002-től minden év szeptember 21-én kerül megünneplésre, hanem egyúttal globális fegyverszüneti nappá is nyilvánították szeptember 21-ét. 2005-ben az akkori ENSZ főtitkár Kofi Annan felhívta a figyelmet az erőszakmentességre és világméretű, 24 órás tűzszünet betartására szólított fel. A Béke Nemzetközi Napja ünnepének fényét minden évben számos program emeli, 2008-ban például a Royal Albert Hall-ban Annie Lenox, Bryan Adams és John Legend léptek fel műsorukkal, hogy támogassák a béke eszméjének terjesztését. Ahogy a békére való törekvés és tenni akarás ereje nő, egyre több béke-orientált szervezet már globálisan gondolkodik, de helyben tesz az ügy érdekében.
 

A nemzetközi békenap a békére való emlékezésnek és a béke megőrzésének napja legyen az egyes országokon belül, az államok és az emberek között egyaránt. A Közgyűlés határozatában kimondja, hogy legyen ez a nap a tűzszünet és az erőszakmentesség napja a világon, a béke iránti tiszteletük jeléül erre a napra szüntessék meg az egymás közti ellenségeskedést.

A Nemzetközi Békenapra az ENSZ-ben a japán ENSZ-békeharang közelében megtartott ünnepségen, az ENSZ-főtitkár beszédével és a békeharang megkondításával emlékeznek meg. A békeharangot 60 nemzet gyermekei által adományozott pénzérmékből öntötték. A harangot egy ciprusfából készült, sinto oltárt jelképező keret tartja. A harangot évente kétszer kongatják meg, a tavasz első napját jelentő tavaszi napéjegyenlőség beálltakor, és 2002 óta szeptember 21-én, az ENSZ Nemzetközi Békenapja alkalmából.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár megkongatja a békeharangot. (Forrás: angel-invest.us)

Butrosz Gáli "Valahányszor ez a japán békeharang megkondul, mindig tisztán csengő üzenetet hoz. Üzenetet az egész emberiségnek. A béke igen becses érték. Nem elég csupán vágyakozni utána. A békéért tenni kell - kitartó, kemény, megfeszített munkával fáradozni."

A Béke nemzetközi napjának keretében a világ lehetőséget kap arra, hogy esélyt adjon a békének és elgondolkozzon azon, hogyan is lehetne megállítani az erőszak folytonos ördögi körét, amelyet a konfliktusok táplálnak. Az UNESCO missziója a nemzetek közti békés együttélés megteremtése, a kulturális és vallási különbségek áthidalása, a sztereotípiák levetkőzése valamint az erőszak megszüntetése. A béke lehetővé teszi a fejlődést, amely elengedhetetlen a fiatalok lehetőségeinek kiszélesítésében, különösen azokban az országokban, melyek lakói konfliktusok között élik mindennapjaikat. Tehát az egészséges, művelt fiatalság tevékenysége kulcsfontosságú a béke és fejlődés érdekében. A béke, a stabilitás és a biztonság elengedhetetlen tényezők egy erőszakmentes és békés társadalom eléréséhez.

Cikkünk forrásai:

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=7073 

http://www.unesco.hu/tarsadalomtudomany/beke-nemzetkozi-napja 

Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben