Tankerék Ünnepe 2015

A tibeti hagyományok szerint minden évben van 4 „nagy” Buddha nap, amikor a pozitív és a negatív teremtő energiák egyaránt felerősödnek, azaz 10 milliószoros erővel hatnak. A tibeti  buddha napokat hívják 10 milliószoros napoknak. Ezeken a napokon ajánlatos pozitív gondolatokra koncentrálni, ill. jót kívánni másoknak és a világnak. A negatív gondolatokat lehetőség szerint másnapra kell hagyni, mivel ezeken a napokon minden tettünk és gondolatunk tízmilliószoros erővel hat.  Tehát, kiemelten fontos, hogy arra gondoljunk, amit teremteni szeretnénk az életedben. Legyen célunk, hogy minden nap kontrolláljuk a gondolatainkat, hiszen az élet minden pillanatában teremtünk a gondolatainkkal, szavainkkal és tetteinkkel, nem csak a különleges napokon!

Tízmilliószoros napok 2015-ban 

  1. 2015. március 5.  „A vajmécsesek (vagy a csodák) ünnepe” (Chotrul Düchen)

Ezen a napon a tibetiek hagyományosan jakvajból készült virág-, madár- vagy fa alakú lámpásokat gyújtanak, hogy megemlékezzenek Buddha csodálatos tetteiről, melyeket hívei hitének megerősítésére hajtott végre.

  1. 2015. június 02. „A születés, megvilágosodás és eltávozás napja” (Saka Dawa Düchen)

Rendkívül fontos ünnep a buddhisták körében, mivel a hagyományok szerint a holnaptárban erre a napra esett Buddha születése, később megvilágosodása 35 éves korában és végül a halála, azaz a belépése a nirvánába is.

  1. 2015. július 20.   „Az Imakerék (vagy Tankerék) ünnepe” (Chokhor Düchen) 

Ezen az ünnepen a tibetiek Buddha első beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára (ill. a Tan Kerekének megforgatására) emlékeznek

  1. 2015. november 03.  „A Visszatérés (vagy Mennybemenetel) napja” (Lhabab Düchen) 

A mennybemenetel napján Buddha az égiek közé ment, hogy tanításait az isteneknek is elmondja és köszönetet mondjon édesanyjának, amiért segített neki kiszabadulni az élet körforgásából. Hívei kérésére azonban nem maradt az égiek között, hanem Visvakarma isten létráján visszatért a földre.

A KARMA Vallási Közösség Egyesülete megtartott a Chokhor Düchen (chokhor - imakerék) napját.  A tibeti naptár hatodik holdhónapjának negyedik napja, amikor Shakyamuni Buddha először forgatja meg a Dharma kerekét – s amikor Buddha első szentbeszédét mondja el, amiben a  Négy Nemes Igazság tanítását fejtette ki követőinek. 

A tízmilliószoros nap és a Tankerék napja miatt a közösség tagjai összegyűltek és 50 darab rossz körülmények között tartott csirkét mentettek meg, melyeket a NOÉ Állatotthon Alapítvány területén engedtek szabadon, ahol ezentúl gondtalanul élhetik az életüket, nem kell a kizsákmányolástól rettegniük.

A Tankerék napjának lezárásaképpen Közösségünk egyik oszlopos tagja elmondott egy rövid dharmabeszédet is.

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy eljöttek és velünk töltötték ezt a karmikus napot!

Legfrissebb híreink
2022.02.07
A klímaváltozásnak globális következményei
2022.03.21 / Erdők Nemzetközi Napja 2022.03.22 / Víz Világnapja   Ilyenkor az erdőket, a fákat, és a vizet, az életünket fenntartó, csodálatos környezetünket ünnepeljük. A klímaváltozásnak globális következményei vannak, amiket nem lehet túlságosan hangsúlyozni. Ez befolyásolja az óceánjainkat, a vizeinket, az erdeinket, a levegőt, amit belélegzünk, az ételt, amit megeszünk, és az egészségünket. Háborúkat, éhezést okoz, tömeges elvándorlást, politikai és gazdasági instabilitást. Befolyásolja, hogy hol élünk és hogy élünk. És ezek a hatások visszafordíthatatlanná válnak. Ezért ezeket a következményeket a közösség elé tárni nemcsak az aktivisták, vagy a tudósok feladata, hanem mindenki kötelessége.   Videó: https://fb.watch/bWL-JkNRAu/     #vízvilágnapja #erdőknemzetközinapja # #természet #környezetvédelem #klímaváltozás #waterislife Forrás: https://www.facebook.com/SivaramaSwamiTanitasai/
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
Egyesületünk képekben