Tűzszertartás

A hindu vallásokban, így a dzsainizmusban is nagy szerepe van a léleknek és a lélekvándorlásnak is. Minden lény tisztán szellemi lélekből (dzsíva), másrészt egy vagy több anyagi jellegű testből áll.  A lélek öröktől fogva létezik, és az általa véghezvitt jó és rossz cselekedetek (karma) következményeként mindig új testbe költözik.A halál a hinduizmusban alapvetően a lélekvándorlásban fogalmazódik meg, vagyis a tan szerint a lélek örökkévaló, a test átmeneti. A hindu filozófiai iskolák szerint az ember saját maga válthatja meg magát. A lélek a vallás szerint soha nem szűnik meg és nem is keletkezik. Ennek az állandó körforgásnak a célja a mindenség teljességének megismerése, hogy átélhessük a létezés minden aspektusát. Emiatt (IS) nagyon fontos volt számunkra, hogy a nem olyan régen hozzánk érkezett Mahavír szoborba mielőbb lelket hívhassunk egy tűzszertartás keretén belül.

 
A szertartás előkészületei között szerepelt,hogy friss virágokból füzért fűzzünk, melyet az életrekeltendő szoborra és a szertartásunk vezetőjének nyakába akasztottunk fel a szertartás kezdetekor.
 
 
 
 
 

 
A tűzszertartás lehetőséget adhat a karma megtisztítására, a hibák és ártalmas energiák elengedésére és egészséges energiák létrehozására. A Tűzszertartás lényege, hogy egy olyan energetikai teret hozunk létre a szertartás alatt, amelyben meg tudunk tisztulni. A védikus tűzszertartások legősibb formájáról egy BBC-s videóval szeretnék mintát mutatni. Kis hazánkban sajnos ilyenre még nincs mód, ezért a magunk módján igyekeztünk megoldani a minél hitelesebb és szentebb ünneplést.
 
 
 
A szertartás alatt idézünk a Bhagavad Gítából és 108x elrecitáltuk a dzsinisták mantráját, melyet mi minden szertartásunkkor ennyiszer ismétlünk el. Fontos a vallásunkban a 108-as szám, mivel például az Upanisadok is 108 fejezetből áll, ami a hinduizmus későbbi filozófiai alapjait teremtette meg.Amit még fontos lehet tudni a 108-as számról...
 
- A hinduizmusban az Istenségeknek 108 fő neve van.
 
- India védikus irodalma közül 108 Upanisad számít fontosnak.
 
- Több szankszkrit műben 108 versben foglalják össze a költők mondanivalójukat.
 
- A vaisnavizmus kiemeli, hogy Istennek, Krisnának Vrindávanában 108 gopi (tehénpásztorlány) társa van.
 
- 108 golyó található az indiai imafűzéreken (mála), amelyeken Isten neveit ismétlik, mantrázzák (ezzel számoljuk a recitációkat)
 
- A 108 a végtelenséget is jelképezi.
 
- A 108-as szám kedvezőséget hoz az életben
 
A szertartás alatt használtunk többek között ghí-t (tisztított vaj), basmati rizst, mézet, tejet, szentelt Gangesz vizet, különböző gyümölcsöket -amiket a szertartás végén felajánlottunk Mahavír számára is-, olajos magvakat, mazsolát stb.
 
 
 
 
 
 
 
 
A Szertartáson való részvétel hatalmas áldást jelent mindenki számára! Karmikus tisztítást, pozitív energiák megerősítését, gyógyító folyamatok beindítását eredményezheti illetve a lelkünket is összekötöttük egy megszentelt fonallal, ami mindannyiunk csuklójára felkerült.
 
 
Az egész spirituális, számunkra tízmilliószoros nappal is egyenértékű délelőtt megkoronázásaként Mahavír szobrát fürdettük meg mindannyian - tejből, ghíből, tejfölből és mézből álló keverékkel amit azután szentelt Gangesz vízzel öblítettünk le.
 
 
 
 
 
Legfrissebb híreink
2021.10.07
Ha húst eszel
Sivarama Swami "Ha húst eszel"
2020.07.01
Kontrolláld az elméd
  Sivarama Swami   Kontrolláld az elméd
2020.04.29
Sivarama Swami: A koronavírus-járvány oka
  Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.04.29
Sivarama Swami : A koronavírus-járvány oka
2020.02.14
Vegetarianizmus - meg tudod csinálni!
Egyesületünk képekben